BOMA

BOMA

BOMA este un standard internaţional de măsurare spaţii comerciale şi birouri.

Standardul pentru măsurarea suprafeţelor, BOMA, este cel mai utizat la nivel mondial, fiind lider în acest segment de aproape 100 de ani. Deși nu are caracter obligatoriu , a devenit nelipsit pe piețele imobiliare. Mai mult decât atât, dezvoltatorii și administratorii de spații comerciale și de birouri care nu utilizează standardul BOMA calculează eronat chiria aferentă fiecărui locatar rezultând pierderi financiare.

Standardul BOMA explică cum se măsoară o clădire, cum se definesc suprafețele comune și cum se distribuie chiria aferentă acestora. Spațiile comune includ vestibulul clădirii, spațiile destinate toaletelor, vestiarele, bucătăriile, sălile de conferință, și alte facilități destinate tuturor chiriașilor. Din această categorie mai fac parte și spațiile încălzite care deservesc clădirile cum ar fi camerele din care se asigură mentenanța acestora.

Standardul BOMA rezolvă o serie de probleme cheie referitoare la închirierea spațiilor, generând venituri pentru întreaga clădire, și nu doar pentru suprafețele închiriate. În fond, toată clădirea se întreține, se încălzește, se curăță generând cheltuieli considerabile.

Standardul BOMA nu deservește doar dezvoltatorii și administratorii clădirilor ci și locatarii, calculându-se suprafața închiriabilă pe întreaga clădire. Astfel se evită o încărcare nejustificată a chiriei rezultată din reconfigurarea spațiilor interioare și a suprafețelor cu destinație comună.

General Survey Corporation S.R.L. realizează măsurători și relevee în conformitate cu standardul ANSI/BOMA Z65.1-2010, cel mai recent aprobat și utilizat.